joi, 1 octombrie 2009

Tratarea prin acupunctura a sindromul dureros din regiunea epigastrică

Sindromul dureros din regiunea epigastrică tratat prin acupunctura


Epigastrul este adesea sediul unor dureri surde sau acute, sub formă de junghiuri sau sensibilitate la palpare;





Durerile epigastrice au de obicei o origine gastro-hepatică: stomac - gastrită acută sau cronică, hiperclor-hidrie, ulcer gastric, nevroză gastrâsi că, ptoză gastrică; ficat - congestie, litiază etc.


Gastrită acută este provocată de ingestia unor băuturi iritante sau de alimente contaminate. Principalele semne sînt: greaţă, vărsături, dureri puternice în epigastru, cefalee, fri­soane însoţite uneori de febră etc


Gastrită cronică este întâlnită în tuberculoză, autointoxicaţii şi ulcere gastroduodenale. Simptomele se ca­racterizează prin dureri epigastrice, inapetenţă, digestie lentă, eructa-ţii etc.


In cazurile de ulcer gastroduode-nal, momentul apariţiei durerii are mare importanţă. Durerile cauzate de ulcerul gasteic sînt mai precoce, survenind la 1-3 ore postprandial şi pot fi calmate prin ingerare de alimente sau prin vărsături; maniraK ţările sînt variate: arsuri, crampe cu sediul în partea stingă a liniei me­diane. Ele evoluează prin crize ur­mate de remisiuni spontane sau ca urmare a tratamentului. Durerea provocată de ulcerul duodenal este tardivă, apărînd între orele 11-12, 18-19 şi 24-1 noaptea, cu sediul în epigastru, în! dreapta liniei mediane.


In ulcerele gastroduodenale se ob­servă o zonă de hiperestezie cutanată între a 8-a şi a 12-a apofiză spinoasă dorsală. Examenul radiologie cu tran­zit baritat demonstrează uneori pre­zenţa unui diverticul sau a unei nişe.


Ptoza gastrică reprezintă coborîrea limitei inferioare a sitomacului isub linia crestelor iliace. Bolnavii sufe­rind de ptoză sînt adesea anxioşi, cu aprehensiune faţă de alimente. Ca semne caracteristice se remarcă dis-pepsia cu digestie lentă, apăsare, <ba-lonare.


Nevroza gastrică este o afecţiune nervoasă de origine funcţională, care evoluează prin crize cu remisiuni spontane. Se manifestă prin dureri epigastrice puternice, balonare. eruc-taţii, diaree, borborisme, vărsături postprandiale. Examenul general este adesea negativ.


Tratament: Stimularea prin ace de acu­punctura trebuie să fie în general moderată, dar mai puternică în mo­mentele de criză.


Recomandări prin acupunctura:


inteparea punctelor cu ace: Weishu (V.21), Zhongwan (R.M. 12), Neiguan (Perie. 6), Gongsun (Spl. 4), iar în momentele de criză se va fo­losi şi punctul de acupunctura Ashi dorsal.


Puncte de acupunctura pentru cazuri speciale: L Dureri gastrice nervoase: Gans-hu (V. 18), Taichong (F. 3);


2. Dispepsie: Zusanli (S. 36), Nei-ting (S. 44);


3. Ptoză gastrică: Weishang (P.E. 14), Qihai (R.M. 6), moxa.


Observaţii:


Durerea epigastrîfeă mai poate avea şi altă origine şi anume^ începutul unei apendicite acute, cardiopatie, pericardîtC pancreatită etc. Se im­pune diagnosticul diferenţial înain­tea oricărui tratament. Se recomandă o şedinţă pe zi, cu menţinerea acu­lui de acupunctura pe loc timp de 15-20 minute.





Technorati : ,

Del.icio.us : ,

Zooomr : ,

Flickr : ,

Niciun comentariu: