marți, 13 octombrie 2009

Ictusul apoplectic

Ictusul apoplectic


Ictusul apoplectic se caracterizează prin pierderea subită de cunoştinţă şi de mobilitate voluntară persistentă a circulaţiei şi respiraţiei şi este da­torat adesea hemoragiei cerebrale sau ramolismentului cerebral.


Hemoragia cerebrală este irupţia în ţesutul cerebral a unei cantităţi variabile de sînge provenind din rup­tura vasului. Hemoragia cerebrală, le­gată de hipertensiunea arterială, se traduce printr-un debut brutal, ade­sea marcat de cefalee şi vărsături, cu instalarea progresivă a tulbur)^ rilor de cunoştinţă şi hemiplegie. Membrele opuse leziunii cerebrale sînt mai greoaie, se observă o para­lizie facială. Febră ridicată, respira­ţie rapidă, profundă şi zgomotoasă.


Ramolismentul cerebral este o le­ziune la nivel cerebral în urma obli-? terării unei artere (tromboză, embo­lie). Ramolismentul se manifestă brusc prin pierdere de cunoştinţă, de obicei mai uşoară şi mai puţin durabilă decît în timpul hemoragiei. Bolnavul este atins de hemiplegie parţială, cu predominanţă la mem­brul superior. Cînd hemiplegia este pe partea dreaptă, se însoţeşte de afazie.


Tratament:


Se aleg puncte de acupunctura locale şi puncte de acupunctura distale pe meridian. Intensitatea sti­mulării cu ace de acupunctura şi modul de manipulare a depăşească adîncimea de 1,5 d. la adult. Dura mater nu trebuie perfo­rată şi se vor evita mişcările de du-te-vino ale aculufc?


Se va aplica o şedinţă pe zi cu 1- 3 puncte de acupunctura, fără ca acul de acupunctura să fie menţi­nut pe loc. O cutfâ' cuprinde 10- 15 şedinţe, cu un repaus de 5-7 zile între cure.






acului de acupunctura vor fi stabilite în funcţie de evoluţia bolii şi de starea generală a bolnavului. Recomandări:


1. Perioada acută: Renzhong (D.M.


26), Shixuan (P.E.23), Taichong (F.3)*


Fenglong (S.40), Baihui (D.M.20),


Yongquan (R.l).


Stimularea va fi medie sau forte, fără să se menţină acul de acupunctura pe loc.


puncte de acupunctura stimulate prin ace de acupunctura pentru cazuri speciale:


Membrele reci şi transpirată' reci: Shenque (R.M.8), Guanyuan (R.M.4), moxa.


2. Perioada cronică: stimulare re-


lativ puternică.


Membrul : superior: Dingchuan (P.E. 17), Jianyu (I.G. 15), Waiguan (T.F. 5), Quchi (I.G. 11), Hegu (I.G. 4).


Membrul inferior: Shenshu (V.2ra Dachangshu (V.25), Yinmen (V.37), Huantiao (V.B.30), Fengshi (V.B.31, Yanglingquan (V.B.34), Xuanzhong (V.B.39), Jfexi (S.41).


puncte de acupunctura pentru cakuri speciale:


afi^Tulburări de vorbire: Lianquan (R.M.23J, Yamen (D.M. 15), ) Tongli (1.5).


2. Paralizie facială: Xiaguan (S.7), Jiache (S.6), Chengjiang (R.M.24).


Observaţii:


1. Hemoragie cerebrală şi hemo­ragie subarahnoidiană: în timpul pe­rioadei acute bolnavul va fi ţinut în poziţie semi-şezîndă. Scăderea pre­siunii arteriale poate preveni un nou episod; se vor lua măsuri de com­batere a edemului cerebral. în tim­pul acupuncturii va fi controlată ten­siunea arterială şi, în caz de creştere, se va opri acupunctura.


2. Ramolismentul cerebral datorat trombozei, emboliei unei artere ce­rebrale: la începutul accidentului bol­navul va răxnîne la pat. Se va re­curge la mijloacele de tratament ale medicinii tradiţionale chineze şi me­dicinii moderne. Tratamentele anti-coagulante sînt indicate dacă 'bolna­vul nu riscă o hemoragie: 300- 400 mg/zi de heparină i.v. Se vor utiliza vasodilatatoare şi medicamen­te care uşurează circulaţia cerebrală şi, la nevoie, se va trata cardiopatia.


3. După perioada acută: bolnavul va fi ajutat să-şi mobilizeze mem­brul paralizat în vederea recuperării mişcărilor. în această perioadă se va aplica o şedinţă de acupunctura pe zi, acele de acupunctura fiind menţinut pe loc 15- 20 minute. O cură cuprinde 10 şe­dinţe, cu o pauză de 5-7 zile între cure.


Niciun comentariu: