miercuri, 7 octombrie 2009

Enterita acută, dizenteria tratata prin acupunctura

Enterita acută, dizenteria tratata prin acupunctura


Enterita acută poate fi de origine alimentară, prin ingestia unor ali­mente necorespunzătoare, şi este de­seori însoţită de gastrită şi colită. Debutează brusc prin colici, greţuri şi vărsături, scaune mai mult sau mai puţin frecvente dar totdeauna dia­reice.


Formele grave se manifestă prin sete, hiper- sau hipotermie, cefalee, durere la palpare în regiunea pe-riombilicală. Dacă nu se intervine la timp, apar semne de deshidratare şi intoxicaţie.


Dizenteria acută prezintă în gene­ral aceleaşi manifestări ca enterita acută, cu scaune mai frecvente, mai puţin abundente şi sanguinolente sau cu mucozităţi, însoţite de crampe sau tenesme.


Tratament:


Se aleg punctele de acupunctura de pe meridianul stomacului şi se practică cu acul o înţepătură profundă cu o stimulare puternică.


Recomandări:


Se stiluleaza cu ace de acupunctura urmatoarele puncte : Tianshu (S. 25), Shangjuxu (S. 37). Puncte de acupunctura pentru cazuri speciale: 1. Greţuri şi vărsături: Neiguan (Perie. 6).


2. Crampe şi tenesme: Changqiang


(D.M. 1).


3. Colici severe: punctul de acupunctura Liangqui (S. 34).


4. Febră ridicată: punctul de acupunctura Dazhuî (D.M. 14).


Observaţii:


1. In perioada acută se aplică 2-3 şedinţe pe zi; după ameliorarea simptomelor, se reduce la o singură şedinţă pe zi, cu o stimulare prin ace dea cupunctura mai slabă.


2. Se continuă tratamentul după 3-5 zile de la dispariţia manifestă­rilor clinice şi coprocultură negativă.


Deshidratarea provocată de fe­bră şi diaree, trebuie corectată la timp printr-o hidratare corespunză­toare.




Technorati : ,

Del.icio.us : ,

Zooomr : ,

Flickr : ,

Niciun comentariu: