marți, 20 octombrie 2009

Enurezis

Enurezis


Micţiune adiivă şi completă, dar, în acelaşi timp, involuntară, care survine în timpul somnului şi se întalneste mai frecvent la copiii de peste 3 ani şi, uneori la adulţi, din cauze afective (fixaţie la un stadiu infantil). Poate fi şi de ori­gine locală ca cistita, balanita, fimoza etc.


Tratament:


Se stabilesc puncte locale în aso­ciere cu puncte distale pe traiectul meridianului. Stimularea cu ace de acupunctura trebuie să fie moderată şi poate fi aplicată şi moxa.


depresfte Jianshi (Peric.5), Zusanli (S.36).


Puncte pentru cazuri speciale:


1. Halucinaţie auditivă: puncte de acupunctura Tinghui (V.B.2), Waiguan (T.F.5).


2. Halucinaţie vizuală: puncte de acupunctura Jingming (V.l), Xingjian (F.2).


3. Afazie: puncte de acupunctura Yamen (D.M.15), Lian-quan (R.M.23).


4. Cecitate:puncte de acupunctura Qiuhou (P.E. 4), Jing­ming (V.l).


Observaţii:


In timpul crizei de isterie, se aleg două sau trei puncte de acupunctura pentru trata­mentul cu ace acupunctura şi se mane­vrează acul pînă la dispariţia simptomelor. în cazurile de schizofrenie maniacală, acul este manevrat pînă la calmarea bolnavului. Se aplică două şedinţe pe zi psntru cazurile grave, în timp ce pentru tipul de­presiv se va aplica o singură şedinţă pe zi sau la două zile, cu o stimu­lare moderată. Cînd bolnavul devine lucid, este indicat să se discute cu el pentru a-1 convinge să colaboreze la tratament în vederea obţinerii unor rezultate mai bune.






Recomandări:


1. Guanyuan (R.M.4), Sanyinjiao (Spl.6), Zusanli (S.36).


2. Shenshu (V.23), Ciliao (V.32), Pangguanshu (V.28).


Puncte de acupunctura pentru cazuri speciale:


Enurezis în timpul visului: Shen­men


Se va aplica o şedinţă pe zi, cele două grupe de puncte fiind folosite alternativ. Acul se menţine pe loc timp de 15-20 de minute.


Niciun comentariu: