luni, 12 octombrie 2009

Ictusul apoplectic tratat prin acupunctura

Neuro-psihiatrie



Ictusul apoplectic


Ictusul apoplectic se caracterizează prin pierderea subită de cunoştinţă şi de mobilitate voluntară persistentă a circulaţiei şi respiraţiei şi este da­torat adesea hemoragiei cerebrale sau ramolismentului cerebral.


Hemoragia cerebrală este irupţia în ţesutul cerebral a unei cantităţi variabile de sînge provenind din rup­tura vasului. Hemoragia cerebrală, le­gată de hipertensiunea arterială, se traduce printr-un debut brutal, ade­sea marcat de cefalee şi vărsături, cu instalarea progresivă a tulbur)^ rilor de cunoştinţă şi hemiplegie. Membrele opuse leziunii cerebrale sînt mai greoaie, se observă o para­lizie facială. Febră ridicată, respira­ţie rapidă, profundă şi zgomotoasă.


Ramolismentul cerebral este o le­ziune la nivel cerebral în urma obli-? terării unei artere (tromboză, embo­lie). Ramolismentul se manifestă brusc prin pierdere de cunoştinţă, de obicei mai uşoară şi mai puţin durabilă decît în timpul hemoragiei. Bolnavul este atins de hemiplegie parţială, cu predominanţă la mem­brul superior. Cînd hemiplegia este pe partea dreaptă, se însoţeşte de afazie.


Tratament:


Se aleg puncte de acupunctura locale şi puncte de acupunctura distale pe meridian. Intensitatea sti­mulării şi modul de manipulare a depăşească adîncimea de 1,5 d. la adult. Dura mater nu trebuie perfo­rată şi se vor evita mişcările de du-te-vino ale aculufc?


Se va aplica o şedinţă pe zi cu 1- 3 puncte de acupunctura, fără ca acele de acupunctura să fie menţi­nut pe loc. O cutfâ' cuprinde 10- 15 şedinţe, cu un repaus de 5-7 zile între cure.




Punctele intepate prin ace de acupunctura vor fi stabilite în funcţie de evoluţia bolii şi de starea generală a bolnavului. Recomandări:


1. Perioada acută: Renzhong (D.M.


26), Shixuan (P.E.23), Taichong (F.3)*


Fenglong (S.40), Baihui (D.M.20),


Yongquan (R.l).


Stimularea va fi medie sau forte, fără să se menţină acul de acupunctura pe loc.


puncte de acupunctura pentru cazuri speciale:


Membrele reci şi transpirată' reci: Shenque (R.M.8), Guanyuan (R.M.4), moxa.


2. Perioada cronică: stimulare re-


lativ puternică.


Membrul : superior: Dingchuan (P.E. 17), Jianyu (I.G. 15), Waiguan (T.F. 5), Quchi (I.G. 11), Hegu (I.G. 4).


Membrul inferior: Shenshu (V.2ra Dachangshu (V.25), Yinmen (V.37), Huantiao (V.B.30), Fengshi (V.B.31, Yanglingquan (V.B.34), Xuanzhong (V.B.39), Jfexi (S.41).


puncte de acupunctura pentru cazuri speciale:


afi^Tulburări de vorbire: Lianquan (R.M.23J, Yamen (D.M. 15), ) Tongli (1.5).


2. Paralizie facială: Xiaguan (S.7), Jiache (S.6), Chengjiang (R.M.24).


Observaţii:


1. Hemoragie cerebrală şi hemo­ragie subarahnoidiană: în timpul pe­rioadei acute bolnavul va fi ţinut în poziţie semi-şezîndă. Scăderea pre­siunii arteriale poate preveni un nou episod; se vor lua măsuri de com­batere a edemului cerebral. în tim­pul acupuncturii va fi controlată ten­siunea arterială şi, în caz de creştere, se va opri acupunctura.


2. Ramolismentul cerebral datorat trombozei, emboliei unei artere ce­rebrale: la începutul accidentului bol­navul va răxnîne la pat. Se va re­curge la mijloacele de tratament ale medicinii tradiţionale chineze şi me­dicinii moderne. Tratamentele anti-coagulante sînt indicate dacă 'bolna­vul nu riscă o hemoragie: 300- 400 mg/zi de heparină i.v. Se vor utiliza vasodilatatoare şi medicamen­te care uşurează circulaţia cerebrală şi, la nevoie, se va trata cardiopatia.


3. După perioada acută: bolnavul va fi ajutat să-şi mobilizeze mem­brul paralizat în vederea recuperării mişcărilor. în această perioadă se va aplica o şedinţă de acupunctura pe zi, acul de acupunctura fiind menţinut pe loc 15- 20 minute. O cură cuprinde 10 şe­dinţe, cu o pauză de 5-7 zile între cure.





Technorati :

Del.icio.us :

Zooomr :

Flickr :

Niciun comentariu: