miercuri, 30 septembrie 2009

Răceala sau guturaiul tratate prin acupunctura

Răceala sau guturaiul tratate prin acupunctura


Răceala este o boală infecţioasă obişnuită care îmbracă două forme: forma comună şi cea epidemică, care au ca agent patogen viruşi fil­tranţi diferiţi.


Răceala obişnuită, numită şi gutu­rai, este o infecţie virală şi microbiană a căilor respiratorii superi­oare. Semnele clinice de debut sînt: strănut, obstrucţie nazală, rinită, senzaţie de uscăciune a gîtului, ră-guşeală, tuse seacă etc.


Răceala epidemică, numită şi gripă sau influenza, este o boală infecţioa­să foarte contagioasă, datorată unui virus gripal specific. Debutează în general brusc, prin frison şi hiperter-mie. Febra urcă uşor la 39°C şi chiar mai mult, însoţită de cefalee puter­nică. In cazurile de gripă fără com­plicaţii, globulele albe se menţin în limite normale sau uşor scăzute, dar totdeauna cu o limfocitoză relativă.


Tratament: Alegerea punctelor de acupunctura se face în funcţie de simptome. Stimu­larea prin ace de acupunctura va fi medie sau forte.


Recomandări:


Dazhui (D.M. 14), Fengchi (V.B. 20), Hegu (I.G. 4).


Puncte pentru cazuri speciale: Cefalee: Taiyang (P.E. 2).


Obstrucţie nazală: Yingxiang (I.G. 20).


Anhidroză: Fuliu (R. 7). Hipertermie: Quchi (I.G. 11). Tuse: Lieque (P. 7), Fengmen (V. 12).


Dureri faringo-amigdaliene: Shaos-hang (P. 11), şi puncţie cu acul pentru sîngerare uşoară. O şedinţă pe zi şi acul de acupunctura se lasă pe loc timp de 15-20 mi­nute.




Technorati :

Del.icio.us :

Zooomr :

Flickr :

Niciun comentariu: