marți, 29 septembrie 2009

Măsuri in acupunctura în funcţie de repere anatomice

Metodă de localizare a punctelor




Pentru localizarea " punctelor, în clinică sînt folosite următoarele trei metode:



Unităţi de măsură proporţionale



Unitatea de măsură proporţională se stabileşte prin împărţirea în lun­gime sau lăţime a unei anumite părţi a corpului într-un număr determi­nat de părţi egale. Fiecare parte re­prezintă o unitate proporţională de măsură numită "cun", fiecare punct fiind 'astfel stabilit după măsura în "cun" astfel obţinută. De exemplu, pentru antebraţ, distanţa între plică cotului şi cea a încheieturii mîinii este împărţită în 12 cun. Punctul Neiguan (Perie. 6) se află pe partea internă a antebraţului la 2 cun dea­supra mijlocului pliului de flexiune. Această metodă permite o localizare destul de precisă a punctelor. Ea poate fi aplicată atît la adulţi cît şi la copii, indiferent de talie sau forme anatomice. Procedeul este simplu şi folosit curent în practică (vezi tabe­lul următor şi fig. 29).



Unităţi de măsură în funcţie de degetele pacientului


Această metodă constă în locali­zarea punctelor luînd ca etalon de­getele bolnavului. Dacă talia bolna­vului este identică cu cea a medicu­lui, acesta va putea măsura cu pro­priile lui degete.


Metodele folosite pentru măsurare sînt următoarele:


A. Pentru a stabili un cun, se măsoară distanţa între cele două pli­uri de flexiune ale degetului mij­lociu.


5. Se măsoară lăţimea primei fa­lange de la degetul mare al bolna­vului care echivalează cu un cun.


C. Se ia în considerare lăţimea ce­lei de-a doua falange a ultimelor 4 degete ale bolnavului, care repre­zintă 3 cun.


Aceste metode de măsurare sînt simple, dar sînt mai puţin precise decît măsurătoarea în unităţi pro­porţionale.



Măsuri în funcţie de repere anatomice


Se localizează punctele de acupunctura în funcţie de reperele anatomice de pe supra­faţa corpului. De exemplu, pentru a localiza punctele de pe cap, se iau în considerare organele de simţ, sprîn-cenele şi extremitatea frunţii; pentru a intepa cu ace de acupunctura punctele dorsale se iau ca repere apofizele spinale ale vertebrelor, omoplatul (spina omoplatului este situată la nivelul apofizei spinale a celei de-a 3-a vertebre dorsale şi un­ghiul său inferior la nivelul apofizei spinoase de la cea de-a 7-a vertebră dorsală), coastele (extremitatea infe­rioară a arcului costal este la nivelul celei de-a 2-a vertebre lombare) şi creasta iliacă




Technorati :

Del.icio.us :

Zooomr :

Flickr :

Niciun comentariu: