duminică, 31 octombrie 2010

Teoria energetica traditionala in acupunctura

Teoria energetica traditionala


in organismele vii circula fara intrerupere ener­gia primara (TCH'I). Un organism sanatos bene­ficiaza de o circulatie armonioasa a energiei in toate sectoarele sale. Orice alterare a stafii de sanatate se datoreste perturbarii in circulatia ener­giei. Cauzele perturbarii pot fi interne (de origine constitutionala si psihica) sau externe, sub forma de energie vicioasa (cald, frig, vint, umiditate etc.).


Energia TCH'I se condenseaza la suprafata cor­pului de-a lungul unor trasee liniare denumite TCHING de catre chinezi si meridiane de catre eu­ropeni. Aceste meridiane (meridianele principale) parcurg longitudinal trunchiul si membrele. Ele se leaga cap la cap incit formeaza o retea continua parcursa fara intrerupere de energia TCHT. Pe tra­seul meridianelor se gasesc punctele de acupunc­tura, mici suprafete cutanate (2-4 mm2) prin inte­parea carora cu ace de acupunctura poate fi influentata circulatia energiei in meridiane si in profunzimea organismului.


Acupunctura s-a dezvoltat ca teorie si practica impregnata de simbolismul filozofiei chineze. Cele ■cinci elemente (lemn, foc, pamint, metal, apa) au corespondente in anotimpuri, organe, tesuturi, stari psihice, culori etc. Legea celor cinci elemente si principiul universalitatii bipolaritatii YIN-YANG au constituit bazele unei gindiri medicale deose­bit de subtile.


Medicii europeni s-au putut convinge in prac­tica de eficacitatea tratamentului acupunctic. Ei au constatat ca rezultatele sint repetabile si previzi­bile; dar nu au putut accepta in egala masura con­ceptia despre boala si despre modul de actiune al acelor din medicina traditionala.




Technorati : ,

Del.icio.us : ,

Zooomr : ,

Flickr : ,

Niciun comentariu: