duminică, 18 iulie 2010

Tratamentul prin acupunctura in afectiuni urologice - litiaza

Tratamentul fizical se asociaza tratamentului medicamentos. El urmareste corectarea lulburarilor funcfionale prezente pe traiectul cailor urinare. Caldura aplicata in scop spasmolitic lombar si vzbroterapia pot facilita eliminarea calculilor mici.


Crenoterapia prin aportul mare de lichide si compozifia specified a apei (ape oligomirierale Ola-nesti 24, Caciula ta 1) reaiizeaza ameliorarea peri-stalticii cailor urinare si corectarea raportului Ca/Mg (normal 1,8). Este necesar un aport con­stant de lichide, a tit ziua cit si noaptea, in mai multe prize, realizind un total de 2-2,5 litri In 24 h. O modalitate particulars de crenoterapie o constituie socul crenoterapie folosit pentru elimina­rea calculilor mici ureterali sau vezicali: se admi-nistreaza 25-30 ml/kg corp, dimineata pe nemlncate cu repetarea dozei la 3 si la 6 ore. In tot acest timp bolnavul se plimba si face scurte alergari. Se poate asocia medicatia diureticS.


Litiaza bilaterala si prezenta calculilor mari, coraliformi, constituie contraindicatii pentru creno­terapie.


Acupunctura poate viza spasmele si congestia cailor urinare, elemente care favbrizeaza litogeneza prin staza.


Punctele cheie folosite folosite in stimularea cu ace acupunctura sint R-6 si P-7. Alte puncte folosite in acupunctura si moxibustie sint: V-23, V-28, VB-25, VC-5, SP-6r SP-9.


In colica renala efectul este prompt, instalin-du-se in 2-3 minute; se folosesc punctele V-23, VB-25, R-6. Din experienta noastra, cele mai bune rezultate a dat infeparea in dispersiune a punctu­lui V-23. Uneori da rezultate si combinafia R-4, V-60.


Avind in vedere ipoteza litogenetica endocri-no-metabolica se poate incerca corectarea dezechi-librului endocrin acfionind asupra paratiroidelor, folosind punctele V-10, VG-14, VB-20, VB-21, IG-17, IG-4, VC-23.




Technorati :

Del.icio.us :

Zooomr :

Flickr :

Niciun comentariu: